Gå direkt till innehåll
​Äkta Rök, Marcello’s Farm och Catxalot finalister i Nyskaparstipendiet 2015

Pressmeddelande -

​Äkta Rök, Marcello’s Farm och Catxalot finalister i Nyskaparstipendiet 2015

2012 instiftade Menigo Nyskaparstipendiet för att inspirera och prisa svenska mathjältar.Totalt nominerades 50 nyskapande svenska matproducenter för årets pris. Expertjuryn har utsett de tre slutfinalisterna Catxalot, Marcello’s Farm och Äkta Rök. Den 20 maj utses vinnaren på Restaurangakademien.

Under perioden februari – mars har svenska folket och restaurangbranschen nominerat sina mathjältar och nyskapande svenska matproducenter. Av tio delfinalister har Menigos expertjury utsett tre finalister till Nyskaparstipendiet 2015. Vem den slutliga nyskapande vinnaren blir presenteras på finalen 20 maj på Restaurangakademien i Stockholm.


Finalisterna (utan inbördes ordning):

Catxalot
Vild tång plockad i Bohuslän på ett hållbart sätt. I sortimentet finns bland annat torkad blåstång, badtång, fingertång och sockertång. Allt plockat efter säsong.
Juryns motivering: I dag har vi utforskat det mesta som landytan har att bjuda på i form av råvaror. Vi har bara snuddat vid vad som finns under havsytan. Havet är ett nästan helt outforskat område och Catxalot har på kort tid visat på denna stora potential med nya råvaror, innovativa spännande produkter och ett hållbarhetstänk genom hela verksamheten. En tydlig röd tråd från tanke till färdiga produkter.
www.catxalot.se

Marcello’s Farm
Frilandsodlade grönsaker i stor och medelstor skala, producerade med antroposofisk inspiration. Gården drivs ekologiskt, är KRAV-certifierad och dessutom biodynamiskt.
Juryns motivering: Marcello’s Farm har hittat ett område som de lyckats skala upp på ett hållbart sätt utan att behöva kompromissa med kvaliteten. Marcello’s Farm levererar biodynamiskt odlade produkter, en teknik som kräver otroligt mycket kunskap, en kunskap som dessutom är sällsynt i Sverige. De bryr sig om hela ledet och kärleken till närodlade råvaror av hög och jämn kvalitet i stor skala syns i varje leverans.
www.marcellosfarm.se

Äkta Rök
Vatten och delikatesser som kallröks med äkta rök. I sortimentet finns kallrökt svensk rapsolja, vatten, soja, senap, hemlagad chilisås, smör och lyxmajonnäs.
Juryns motivering: Rök och röksmak är helt rätt i tiden och en smak som vi svenskar älskar. Att röka livsmedel är en gammal förädlingsmetod som Äkta Rök applicerat på nya råvaror, och det är nyskapande. Det är otroligt intressant att arbeta med röken på produkter som smaksättare, snarare än att röka färdiga produkter. Äkta Rök har ett spännande och innovativt koncept med bra produkter som det finns stora användningsområden för. 
www.aktarok.se


Nyskaparstipendiet
Stipendiet består i att genomföra en internationell inspirationsresa till ett värde av 25 000 kronor, framtagen med syfte att främja vinnarens affärsverksamhet. Vinnarenfår också en halvdag tillsammans med Menigos inköpare, färskvaruspecialist och marknadschef i syfte att få svar på frågor, stöd och hjälp framåt i sitt fortsatta arbete.

Expertjuryn som utsett finalisterna, och som slutligen avgör vem som får stipendiet består av Paul Svensson, Malin Söderström, Jonas Lundgren, Susanne Liljenberg, Hanna Halpern och Thomas Palmqvist.

För mer information om Nyskaparstipendiet 
http://www.menigo.se/nyskaparstipendiet/

Cathrin Wisén, 0736-79 01 15, cathrin.wisen@menigo.se

För press- och stipendiefrågor
Julia Robertson, 0766-33 44 69
nyskaparstipendiet@oakriver.se


Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Menigo är helhetsleverantören för dig som jobbar professionellt inom mat och dryck. Vi levererar allt som förenklar din vardag. Men Menigo är också färskvaruspecialisten som förser dig med frasiga croissanter, hängmörad biff och nyplockade trattkantareller. Med Menigo får du både och.

Kontakter

Johanna Jönsson

Johanna Jönsson

Presskontakt Kommunikationschef Information och PR 072-142 79 88

Relaterat innehåll