Gå direkt till innehåll
Service är viktigare än råvara för restauranggästen

Pressmeddelande -

Service är viktigare än råvara för restauranggästen

Inför årets final av Nyskaparstipendiet presenterade Menigo den 22 april sin årliga branschanalys ”Närproducerat och nyskapande”. Även om analysen visar ett stort och växande intresse för råvaror, närproducerat och nyskapande i Sverige, är det service, pris och personal som styr valet av restauranger och mat.

Menigos analys visar att intresset och marknaden för småskalig matproduktion ökar för varje år. Sverige är ledande inom gastronomi och matlagning och nyskapande producenter är en viktig framgångsfaktor. Ändå har vi en bit kvar.

- Vi är fortfarande i startgroparna i Sverige även om vi har många fantastiska matproducenter med underbara produkter. Att bygga upp en matkultur som bygger på småskalighet och närhet tar tid att bygga upp. Länder som Italien har några års försprång, säger Jonas Lundgren, kock och medlem i expertjuryn för Nyskaparstipendiet.

Svenska småskaliga matproducenter
Det finns många lokala producenter i hela Sverige och allt fler satsar på urråvaror och att modernisera gamla traditioner. Den typiska matproducenten är ett fåmansföretag och har kontroll över hela produktionskedjan från frö till leverans. Vanligast är gårdsmejerier, färre inom kött och chark med lokala skillnader i utbudet av frukt och grönsaker.

Analysen visar att Menigos försäljningsutveckling av svenska småskaliga matproducenter har en stadigt uppåtgående kurva. Under åren 2011-2014 har den totala försäljningen ökat med 25 procent (11 procent under 2014). Under 2014 ökade försäljningen av småskaligt producerat kött och chark med 22 procent och mejeri med så mycket som 56 procent.

- Vi ser en mycket positiv utveckling av närproducerat med ökad efterfrågan från både konsumenter och kockar. Vårt jobb när vi träffar småskaliga matproducenter runtom i hela landet är att hjälpa dom möta den efterfrågan och nå ut brett med sina produkter , säger Thomas Palmqvist, affärsområdeschef för färskvaror på Menigo. Nyskapartipendiet är ett av de initiativ som vi hoppas ska bidra till det.

Service styr valet av restaurang
Menigo frågade svenska folket vilka faktorer som är viktigast vid valet av restaurang och hälften, 48 procent, anger service. Andra viktiga faktorer vid valet av restaurang är läge (32 procent), profil (29 procent), rykte (26 procent) och personal (23 procent). Endast 12 procent angav närproducerat som viktigt i valet av restaurang och 6 procent angav ekologiskt som en viktig faktor.

Gästerna frågar var maten kommer ifrån
Trots att närproducerat och ekologiskt ännu inte är avgörande för majoriteten av konsumenterna så bekräftar även restaurangbranschen att man ser ett tydligt ökat intresse kring matens ursprung. Många uppger att de dagligen och flera gånger i veckan blir tillfrågade var maten kommer ifrån och nästan alla uppger att de idag handlar någon produkt som är närproducerad. Samma antal uppger även att de skulle köpa in mer om utbudet var större. När svenskarna väljer mat på restuangbesöket är det smak, kvalitet och pris som är de viktigaste faktorerna.

Om analysen
Närproducerat och nyskapande baseras på Menigos försäljrningsutveckling, en webbenkät (snabbasvar.se) gjord på 1000 svenskar i hela landet och en branschundersökning gjord på 70 svenska kockar och krögare.

Form

Menigo instiftade Nyskaparstipendiet 2012 för att inspirera och prisa svenska mathjältar.Expertjuryn som slutligen avgör vem som får stipendiet består av Paul Svensson, Malin Söderström,Jonas Lundgren, Hanna Halpern, Thomas Palmqvist och Susanne Liljenberg.

Efter sista nomineringsdagen den 30 april, väljer Menigos nomineringsjury ut tio finalister, som presenteras den 1 maj. Expertjuryn avgör sedan vilka tre kandidater som går till finalen på Restaurangakademien.

Nominera nyskapande producenter fram till den 30 april: http://www.menigo.se/nyskaparstipendiet/

För mer information om Nyskaparstipendiet
http://www.menigo.se/nyskaparstipendiet/

För press- och stipendiefrågor
Julia Robertson, 0766-33 44 69
nyskaparstipendiet@oakriver.se

Cathrin Wisén, 0736-79 01 15
cathrin.wisen@menigo.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Menigo är helhetsleverantören för dig som jobbar professionellt inom mat och dryck. Vi levererar allt som förenklar din vardag. Men Menigo är också färskvaruspecialisten som förser dig med frasiga croissanter, hängmörad biff och nyplockade trattkantareller. Med Menigo får du både och.

Kontakter

Johanna Jönsson

Johanna Jönsson

Presskontakt Kommunikationschef Information och PR 072-142 79 88

Relaterat innehåll