Gå direkt till innehåll
Premiär! Idag skördades svensk vit sparris på gotländska Smide Gård

Pressmeddelande -

Premiär! Idag skördades svensk vit sparris på gotländska Smide Gård

Kocken och krögaren Fredrik Eriksson var en av de som hjälpte till att skörda den första vita sparrisen på Gotland. En del av den första skörden går traditionsenligt till en finkrog, i år Långbro Värdshus som Fredrik också äger och driver. Nytt för i år är att allmänheten även får ta del av premiärskörden då Menigos färskvaruspecialister på fredag bjuder på färsk rå sparris i Kungsträdgården i Stockholm.

Smide Gård drivs av Ulf och Anna Smedberg, som ofta är först i Sverige med att framåt vårkanten leverera svensk vit sparris. Smide gård ligger mitt på Gotland där jordarna är sandiga och soltimmarna många, vilket är optimala förhållanden för att odla sparris på friland. 

− Den vita sparrisen växer under jord. Man sätter den ungefär som tulpanlökar, cirka 15 centimeter ner och lägger en jordbädd över. Det gör att det blir väldigt varmt, ungefär som i ett växthus, förklarar Ulf Smedberg. Sparrisen tar god tid på sig att växa och den är tidsödande att skörda.

Första skörden kan ske först efter 3-4 år. Men därefter ger varje planta skörd i många år. Ogräs måste rensas bort för hand för att inte rötterna ska skadas. När det är dags att skörda hugger hela familjen Smedberg i. 

Vit sparris – ett säkert vårtecken
−Vit sparris är den första, och kanske förnämsta, vårprimören. Vi märker att fler och fler restauranger skapar speciella sparrismenyer fram emot vårkanten, säger Oscar Uhrström, färskvarudirektör på Menigo. 

För att veta hur du på bästa sätt tillagar din sparris har kocken och krögaren Fredrik Eriksson för premiären tagit fram ett smakligt recept för hur du kan ta hand om den vita sparrisen.


Sparrispremiär i Kungsträdgården
Premiärmiddag för den vita sparrisen har traditionsenligt hållits på finare krogar runt om i Sverige. Många gånger med ursprung från Tyskland. I år vill Menigo att fler ska få möjlighet att smaka på denna fantastiska svenska primör. Imorgon fredagen den 25 april, bjuder Menigos färskvaruspecialister på nyskördad vit sparris i Kungsträdgården i Stockholm.


Tid: 12:00–15:00 
Plats: Kungsträdgården, Stockholm. (mellan fontänen och skridsobanan mot Norrlandsgatan) 

För mer information
Oscar Uhrström, Färskvarudirektör Menigo, 0703- 76 69 88
Mie Fendert, Marknadschef Menigo, 0702-24 87 21

För bilder
Petra Whitehead, 073-440 78 31, menigo@oakriver.se

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Menigo är helhetsleverantören för dig som jobbar professionellt inom mat och dryck. Vi levererar allt som förenklar din vardag. Men Menigo är också färskvaruspecialisten som förser dig med frasiga croissanter, hängmörad biff och nyplockade trattkantareller. Med Menigo får du både och.

Kontakter

Johanna Jönsson

Johanna Jönsson

Presskontakt Kommunikationschef Information och PR 072-142 79 88