Gå direkt till innehåll
Vinnare Nyskaparstipendiet 2017 - Ättika Fruktförädling från Flen i Sörmland
Vinnare Nyskaparstipendiet 2017 - Ättika Fruktförädling från Flen i Sörmland

Pressmeddelande -

Ättika Fruktförädling från Flen i Sörmland vann Nyskaparstipendiet 2017

Menigos matproducentpris, Nyskaparstipendiet 2017, tilldelades Ättika Fruktförädling från Flen som är först i Sverige med fatlagrad ciderättika av egna Sörmländska äpplen. På Stora Scenen i Kungsträdgården fick Hans Naess och Patrik Arneke ta emot blommor, diplom och en check på 25 000 kronor att använda till en inspirationsresa. 

- Vi på Menigo älskar mat och vi är här idag för att hylla människor och företag som ser till att vi får smart och innovativ mat på bordet, säger Jonas Köhler VD för Menigo. Hans och Patriks nyskaparanda är precis det vi letar efter och vill belöna med Nyskaparstipendiet.

- Det vi i juryn tycker är absolut härligast är hur Hans och Patrik lagrar och tar tillvara svenska äpplen och skapar en klassisk produkt på ett innovativt sätt, säger Alexander Sjögren, jurymedlem och Sveriges representant i Bocuse d'Or 2017

Ättika Fruktförädling i Flen är först i Sverige med fatlagrad ciderättika av egna Sörmländska äpplen. Med ett tidperspektiv på 15-40 år satsar Hans och Patrik på en internationell spetsprodukt. Ättikan produceras av svenska äpplen och lagras på ekfat i en oisolerad byggnad. På så vis får ättikan sin naturliga utveckling då den utsätts för vädrets makter, tidens rand och ekfatens rondör.

- Att bli nominerad var hedrande bara det. Att sedan bli utvald av en så kompetent jury till "vinnare" är fantastiskt, säger Hans Naess. Det ger oss bekräftelse att vi är på rätt väg med vår produkt. Vi kommer att utveckla vår ättika ytterligare, en långsam process som kräver noggrannhet och tålamod. Vi tittar nu också på att jäsa mer ättika från andra råvaror som exempelvis blåbär, svarta vinbär och päron. 

Stipendiet kommer Hans och Patrik använda till en studieresa till Jerez i Spanien för att lära sig mer om sherryvinäger med målet att skapa en världsledande ättika jäst från äpple.

Juryns motivering för priset lyder:
Årets nyskapande vinnare har en verksamhet som är unik i Sverige, som tar tillvara på svenska råvaror med respekt och finess. En spetsprodukt som kan nå utanför landets gränser. Nyskapande förebilder med stor passion och kunskap.

Relaterade länkar

Ämnen

Taggar


Menigo är helhetsleverantören för dig som jobbar professionellt inom mat och dryck. Vi levererar allt som förenklar din vardag. Men Menigo är också färskvaruspecialisten som förser dig med frasiga croissanter, hängmörad biff och nyplockade trattkantareller. Med Menigo får du både och.

Presskontakt

Lisette Berg

Lisette Berg

Presskontakt Kommunikation och PR 08-722 12 28

Relaterat material