Gå direkt till innehåll
Nyskapande musslor tog hem segern i Matverk

Nyhet -

Nyskapande musslor tog hem segern i Matverk

Menigo är stolt partner till Gastronomiska Samtal som står bakom Matverk, Sveriges största produktutvecklingstävling. Igår avgjordes tävlingen. Av 200 nya produkter från hela landet gick 21 produkter vidare till riksfinalen. Som vinnare stod de vinkokta musslorna i smart förpackning från skaldjursmetropolen Bohuslän, Bryggarebröd från Södermanland knep silvret och Getsalsiccia från Dalsland tog brons.

Vinnaren får 75 000 kronor, tvåan 50 000 kronor och trean 25 000 kronor som ekonomiskt bidrag för att lansera och föra ut respektive produkt på marknaden. Av Menigo fick varje vinnare även en råvarukorg fylld med godsaker.

Finalen ägde rumunder Gastronomiskt Forum, ett forum för fri dialog över yrkesgränserna. Totalt samlades 140 människor för att diskutera svensk gastronomi och hur kan vi bredda, föryngra och förnya oss.

Motiveringar till medaljörerna:

Guld: Vinkokta musslor (Bohuslän)
”En tydligt regional råvara som med hjälp av modern teknik och stort kunnande förädlats till en produkt som smakar gott och doftar ljuvligt. Med en intelligent och smart förpackning så blir produkten tillgänglig för många. En klockren produkt som har bra förutsättningar att bli en riktig Matverksklassiker.”

Skapad av: Mats Swensson, Björn Zetterberg och Anders Granhed

Silver: Bryggarebröd (Södermanland)
 ”Bra regionala råvaror och ett skickligt hantverk kan skapa stor upplevelse. Välgjort, saftigt innehåll, balanserad sälta, bra syra och sötma bakom en härlig yta. En sällsynt smakrik ny produkt som har en rolig historia. En kultur som säkert kommer att fungera alldeles utmärkt lokalt men har definitivt potential att jäsa och växa sig större än så.”

Skapad av: Maria Printz, Anders Olsson och Kerstin Björklund

Brons: Getsalsiccia (Dalsland)
”En ovanlig råvara, mald och smaksatt med stor fingertoppskänsla. Köttkvarnen har skötts av ett team som lyckats förmedla kärleken till hantverket och åstadkomma en enkel, välgjord, vacker och mycket god produkt som juryn tycker helt saknas på vår svenska matmarknad i sin genre. Ett Matverk för det framtida Sverige.”

Skapad av: Per Åke Jern och Elisabeth Forsdal


 

Relaterade länkar

Ämnen

Kontakter

Johanna Jönsson

Johanna Jönsson

Presskontakt Kommunikationschef Information och PR 072-142 79 88

Relaterat innehåll