Gå direkt till innehåll
Vild tång svensk framtidsmat - Catxalot vinnare av Nyskaparstipendiet 2015

Pressmeddelande -

Vild tång svensk framtidsmat - Catxalot vinnare av Nyskaparstipendiet 2015

I dag korades vinnaren av Nyskaparstipendiet 2015, Menigos initiativ för att inspirera och prisa svenska mathjältar. Västkustföretaget Catxalot tog hem förstaplatsen och stipendiet i form av en inspirationsresa till ett värde av 25 000 kronor. Catxalot plockar, förädlar och säljer vild svensk tång från Bohuslän.

Sveriges mest nyskapande matproducent är utsedd. Av totalt femtio nominerade valdes tio delfinalister ut som sedan Menigos expertjury reducerade ner till tre finalister. På finalen som ägde rum på Restaurangakademien i dag presenterades förutom vinnaren Catxalot finalisterna Marcello’s Farm och Äkta Rök.

- De tre finalisterna är alla tre spännande nyskapare i matsverige. Men Catxalot nådde i år längst och fyller alla kriterier för Nyskaparstipendiet, säger Jonas Lundgren, kock och medlem i expertjuryn för Nyskaparstipendiet. Vi har bara snuddat vid vad som finns under havsytan och Catxalot har med sin innovationsanda på kort tid fått fram nya råvaror och innovativa spännande produkter med ett hållbarhetstänk genom hela verksamheten.

- Vi kände oss som vinnare redan när vi nominerades till Nyskaparstipendiet och att faktiskt stå som slutliga vinnare betyder jättemycket, säger Jonas Pettersson och Linnea Sjögren på Catxalot. Under havsytan har vi hittat en gigantisk svamspskog som ingen vet om. Vi vill sprida kunskap om allt det goda och Nyskaparstipendiet betyder att vi kan dela med oss ännu mer av vår kärlek till havet och vad havet har att erbjuda i form av outforskade råvaror.

Juryns vinnarmotivering:
Vi är väl bekanta med vad jorden har att erbjuda oss i form av råvaror. Havet är däremot ett nästan helt outforskat område. Catxalot har på kort tid visat på denna stora potential med nya råvaror, innovativa spännande produkter och ett hållbarhetstänk genom hela verksamheten. En tydlig röd tråd från tanke till färdiga produkter och definitionen av nyskapande!

Andraplatsen gick till Marcello’s Farm från Kristianstad, frilandsodlade grönsaker i stor och medelstor skala. Gården drivs ekologiskt, är KRAV-certifierad och odlar dessutom biodynamiskt. På tredje plats kom stockholmsföretaget Äkta Rök. Vatten och delikatesser som kallröks med äkta rök. I sortimentet finns kallrökt svensk rapsolja, vatten, soja, senap, hemlagad chilisås, smör och lyxmajonnäs.

Nyskaparstipendiet
Stipendiet består i att genomföra en internationell inspirationsresa till ett värde av 25 000 kronor, framtagen med syfte att främja vinnarens affärsverksamhet. Vinnaren får också en halvdag tillsammans med Menigos inköpare, färskvaruspecialist och marknadschef i syfte att få svar på frågor, stöd och hjälp framåt i sitt fortsatta arbete.

Expertjuryn som utsåg finalisterna och slutligen vinnaren består av Paul Svensson, Malin Söderström, Jonas Lundgren, Susanne Liljenberg, Hanna Halpern och Thomas Palmqvist.

För press- och stipendiefrågor
Julia Robertson, 0766-33 44 69, nyskaparstipendiet@oakriver.se

För mer information om Menigo och Nyskaparstipendiet
Cathrin Wisén, 0736-79 01 15, cathrin.wisen@menigo.se 

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Menigo är helhetsleverantören för dig som jobbar professionellt inom mat och dryck. Vi levererar allt som förenklar din vardag. Men Menigo är också färskvaruspecialisten som förser dig med frasiga croissanter, hängmörad biff och nyplockade trattkantareller. Med Menigo får du både och.

Kontakter

Johanna Jönsson

Johanna Jönsson

Presskontakt Kommunikationschef Information och PR 072-142 79 88