Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Svenska restauranger slänger 260 000 ton mat – enkel metod minskar matsvinn och ökar restaurangernas lönsamhet

Svenska restaurangers matsvinn innebär en onödig belastning på miljön, jordbruksmark och dessutom på restaurangernas ekonomi.  Unilever och Menigo skänker därför 500 kronor till Radiohjälpens insamling Hungerhjälpen för varje restaurang som börjar arbeta systematiskt med att minska sitt matsvinn genom verktyget ”Vinn med mindre svinn”.

Det enorma matsvinnet får stora konsekvenser. Onödiga CO2-utsläpp, högre kostnader för restaurangerna och slöseri med jordbruksmark. Detta sker samtidigt som 868 miljoner människor svälter i världen.

Men restaurangerna kan med en enkel metod arbeta systematiskt med att minska matsvinnet och samtidigt öka sin lönsamhet. Det finns exempel på restauranger som infört verktyget Vinn med mindre svinn och därigenom minskat mängden matavfall och samtidigt förbättrat sin lönsamhet.

–  Vi vet att restaurangbranschen är pressad och har lönsamhetsproblem och att råvaror är den näst högsta kostnadsposten. Om vi med vårt verktyg Vinn med mindre svinn kan hjälpa restaurangerna att förbättra sin lönsamhet så får det positiva effekter för restaurangernas ekonomi, för oss och för klimatet, säger Mats Karlefeldt, VD Unilever Food Solutions.

Två av företagen i restaurang- och storköksbranschen, Unilever Food Solutions och Menigo, har beslutat sig för att bidra till Radiohjälpens insamling Hungerhjälpen. För varje restaurang som inför det beprövade verktyget ”Vinn med mindre svinn” skänks 500 kronor. Sammantaget garanterar företagen att donera max 100 000 kronor vardera. Målet är att 400 restauranger börjar använda ”Vinn med mindre svinn” fram till 31 maj.

–  För oss är hänsyn till människor och miljö en väsentlig del av vardagen, inte minst eftersom många av våra leverantörer och även vi själva hämtar råvaror från hela världen. Med den insikten väljer vi att tillsammans med en annan stor aktör i branschen genomföra detta matsvinnsprojekt för utsatta människor i världen som stödjer Radiohjälpens insamling Hungerhjälpen, säger Andreas Göthberg, VD Menigo.

–  Många kända rätter har sitt ursprung i strävan att undvika matavfall, som paella och potatissallad, säger Tareq Taylor, Krögare och TV-kock.

Krögaren och TV-kocken Tareq Taylors råd för att minska matsvinnet
1.  Mät på ett enkelt sätt hur mycket avfall som uppstår på lagret, i tillagningen och hur mycket gästerna lämnar kvar.
2.  Planera inköpen, hellre fler mindre inköp än få stora. Ta hänsyn till hållbarheten.
3.  Ordning och reda, exempelvis tydlig märkning av produkter i varulagret, är en viktig princip för att minska risken för att varor måste slängas.
4.  Gör ordentliga prognoser över hur många gäster som kan antas komma genom att studera bokningslistor och historik.
5.  Använd hela råvaran genom att undvika att skära bort för mycket och använda allt som är ätbart.
6.  Se till att gästerna får rätt portionsstorlekar genom att hålla koll på hur mycket som blir kvar på tallrikarna. Erbjud gästerna möjligheten att få ta lite mer.
7.  Återanvänd resterna som blir över i morgondagens rätter.

Kontakt
Peter Kuuttanen, Nordic Channel Marketing Director, Unilever Food Solutions, 0045 27 88 71 68, peter.kuuttanen@unilever.com
Mie Fendert, Marknadschef Menigo, 0702 – 24 87 21, mie.fendert@menigo.se
Tareq Taylor, Krögare och TV-kock, 070 – 557 97 51, tareq@trappaner.se

Om Vinn med mindre svinn
Vinn med mindre svinn är ett beprövat, enkelt och praktiskt verktyg som integreras i en aktiv restaurangverksamhet så att all personal lätt kan delta. Konceptet innebär att man kartlägger och därefter med enkla åtgärder minskar matsvinnet. Verktygen kan beställas kostnadsfritt från http://www.unileverfoodsolutions.se/hungerhjalpen

Om Hungerhjälpen
Hungerhjälpen är Radiohjälpens insamling för att bekämpa hunger och undernäring söder om Sahara. Pengarna går till att ge familjer verktyg att försörja sig och producera mer mat. De används också vid katastrofer för att ge de mest utsatta omedelbar tillgång till mat. Alla har rätt att somna mätta.

Om Unilever Food Solutions
Unilever Food Solutions är en av Sveriges största leverantörer av produkter till restauranger och storkök inom såväl privat som offentlig sektor. Produktsortimentet består av varumärkena Knorr, Milda, Lätta, Becel, LIpton, Crème Bonjour, Hellman´s, Carte d’Or, Garde d’Or, Maizena och Phase. Unilever Food Solutions ingår i Unilever Sweden. 


Om Menigo
Menigo är helhetsleverantören för dig som jobbar professionellt inom mat och dryck. Vi levererar allt som förenklar din vardag. Men Menigo är också färskvaruspecialisten som förser dig med frasiga croissanter, hängmörad biff och nyplockade trattkantareller. Med Menigo får du både och.

Om Tareq Taylor

Krögaren och kokboksförfattaren Tareq Taylor har ett förflutet bland annat som ägare av kritikerrosade restaurang trappaner i Malmö. Numera driver han Slottsträdgårdens Kafé och är dessutom TV-kock i SVTs omtyckta trädgårdsprogram Trädgårdsonsdag. Sommaren 2010– 2012 var han också barnen favoritkock i SVTs Sommarlov. 


Ämnen


Menigo är helhetsleverantören för dig som jobbar professionellt inom mat och dryck. Vi levererar allt som förenklar din vardag. Men Menigo är också färskvaruspecialisten som förser dig med frasiga croissanter, hängmörad biff och nyplockade trattkantareller. Med Menigo får du både och.

Kontakter

Johanna Jönsson

Johanna Jönsson

Presskontakt Kommunikationschef Information och PR 072-142 79 88