Gå direkt till innehåll
Hållbarhetsarbetet redovisas i Menigos hållbarhetsredovisning som nu publiceras.
Hållbarhetsarbetet redovisas i Menigos hållbarhetsredovisning som nu publiceras.

Pressmeddelande -

Menigos hållbarhetsredovisning 2021

Menigo är den första restauranggrossisten i Sverige som tar ett helhetsgrepp runt klimatkompensation med målet att bli branschens mest hållbara företag och att vara ett helt klimatneutralt företag år 2030. Hållbarhetsarbetet redovisas i Menigos hållbarhetsredovisning som nu publiceras.

Under 2021 har Menigo beslutat att öka takten i hållbarhetsarbetet, med målet att vara ett helt klimatneutralt företag 2030 och att bli branschens mest hållbara företag.

Förutom ett långsiktigt arbete med att minska företagets egna utsläpp av växthusgaser har Menigo börjat att klimatkompensera genom lokala projekt i Asien och Afrika. Bolaget blir därmed första restauranggrossist i Sverige att ta ett helhetsgrepp runt klimatkompensation.

– Vi arbetar intensivt med att minska våra egna utsläpp som självklart är en viktig del i hållbarhetsarbetet. Som en av de ledande aktörerna i foodservicebranschen vill vi öka tempot ytterligare för att ta vårt ansvar som bolag och bidra till minskade växthusgaser i atmosfären, som till stor del är orsak till de klimatförändringar vi ser nu. Det är bråttom, därför klimatkompenserar vi för en större del av de utsläpp vi orsakar parallellt med vårt arbete med att minska våra Co2-utsläpp, säger Christoffer Carlsmose, Corporate Sustainability Manager Menigo.

Fler höjdpunkter ur Menigos hållbarhetsarbete 2021:

  • Ökad försäljningsandel av ekologiskt och miljömärkt. Vi fortsätter att öka vår försäljningsandel av hållbarhetsmärkta varor. Dessa varor står idag för nästan 24 procent av försäljningen, vilket var målet för året.
  • Ett utökat hållbart sortiment. Vi ser en ständigt ökad efterfrågan på hållbara produkter och vi har under året utökat vårt sortiment med 1 275 hållbara val. Hela 82,8 procent av vår fisk- och skaldjursförsäljning är miljömärkt, en ökning från föregående år då vi låg på 79,2 procent.
  • På väg mot 100 procent fossilfria transporter. Transporter är en stor del av vår dagliga verksamhet. Våra kunder förväntar sig snabba och pålitliga leveranser, och våra säljare använder tjänstebilar i sitt arbete. Målet är att våra egna transporter ska vara fossilfria år 2030, och vi arbetar med flera olika alternativa drivmedel för att nå dit.
  • Optimering av vår energianvändning. Menigos verksamhet är energikrävande, inte minst på grund av de färskvaror vi håller kylda. Vi målsätter vår energiförbrukning och arbetar kontinuerligt med att effektivisera den. Ett exempel är att vi i vår anläggning i Sundsvall har installerat solceller på taket och bytt ut vår kylanläggning mot nya kylar med 100 procent värmeåtervinning.

Nyfiken på Menigos hållbarhetsredovisning 2021? Läs den på webben.

Menigo är sedan 2001 certifierade enligt det internationella miljöledningssystemet ISO 14001 samt BRC, ett internationellt kvalitetsledningssystem för produktsäkerhet och kvalitet och omfattar alla våra lagerenheter. Menigo klimatkompenserar utifrån en prognos som baseras på tidigare klimatbokslut enligt Greenhouse Gas Protocols standard. Klimatkompensationen görs i samarbete med ZeroMission, som representerar Fairtrade Climate Standard och Plan Vivo.

För ytterligare information, kontakta:
Christoffer Carlsmose, Corporate Sustainability Manager Menigo, 031-336 20 10

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Menigo är helhetsleverantören för dig som är professionell inom mat och dryck. Vi levererar allt från färskvaror och frysta och torkade livsmedel, till utrustning och förbrukningsartiklar. Med Menigo får du allt du behöver till köket och matsalen - tillsammans hjälper vi dig att skapa goda och hållbara måltidsupplevelser.

Kontakter

Johanna Jönsson

Johanna Jönsson

Presskontakt Kommunikationschef Information och PR 072-142 79 88

Relaterat innehåll