Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Menigo slutar sälja odlad scampi

Menigo, en av Sveriges ledande helhetsleverantörer för professionella inom mat och dryck, väljer att sluta sälja konventionellt odlad scampi. Den odlade scampin medför stora miljökonsekvenser i de länder där odling sker. Menigo är den första grossisten som aktivt tar detta ställningstagande.

Ett av Menigos miljömål för 2013 har varit att sluta med försäljning av scampi, även kallad jätteräka och tigerräka. Orsaken bakom beslutet är de omfattande negativa konsekvenserna som odlingarna orsakar för både människa och miljö.

Vi vill vara delaktiga och driva mat- och klimatfrågorna framåt. Som en av Sveriges största matleverantörer har vi ett  självklart ansvar i att bidra till ett hållbart fiske. Vi hoppas att vårt ställningstagande uppmuntrar fler att sluta med scampiförsäljningen”, säger Andreas Göthberg, vd på Menigo.

Scampin har blivit omtalad som en av de största miljöbovarna. Stora områden med Mangroveträd skövlas för att ge plats åt odlingsbassänger och efter några år så överges odlingen. Odlingen omöjliggör för lokalbefolkningen att kunna försörja sig på kustnära fiske. Det är en väldigt intensiv produktionsform och stora mängder antibiotika används för att kunna hålla sjukdomsbilden i odlingen i schack.

Att bidra till ett hållbart fiske är en mycket angelägen fråga för Menigo. Förutom att sluta sälja odlad scampi, tas all rödlistad fisk bort ur Menigos egna fisksortiment. Dessutom kommer det egna varumärket Brakes endast att innehålla vildfångad fisk som är MSC-märkt.


Kontaktpersoner
Mie Fendert, marknadschef, Menigo
08-722 13 15 eller mie.fendert@menigo.se

Ulrika Danielsson, miljö- och kvalitetschef, Menigo
08-722 12 03 eller ulrika.danielsson@menigo.se

Relaterade länkar

Ämnen


Menigo är helhetsleverantören för dig som jobbar professionellt inom mat och dryck. Vi levererar allt som förenklar din vardag. Men Menigo är också färskvaruspecialisten som förser dig med frasiga croissanter, hängmörad biff och nyplockade trattkantareller. Med Menigo får du både och.

Kontakter

Johanna Jönsson

Johanna Jönsson

Presskontakt Kommunikationschef Information och PR 072-142 79 88