Nyhet -
Matvalet – SVT:s granskning av maten till barn, sjuka och äldre i Sveriges kommuner och landsting
Denna vecka granskar SVT hur det ser ut på Sveriges förskolor, skolor och äldreboenden gällande mat. Det är en viktig debatt och som en stor aktör på marknaden är det extra viktigt att vi tar vårt ansvar.
Menigos roll i upphandling av mat har flera aspekter och i går tog SVT upp konkurrenssituationen, utbyte av beställda varor och överprövningar av upphandlade avtal. Vi vill på detta vis ta en aktiv roll i debatten och bidra med mer fakta.
Oligopol på upphandling av maten till kommuner
Vad som definierar en oligopolmarknad är en marknad med ett fåtal aktörer, och i dag finns det fyra leverantörer på den svenska marknaden som kan leverera allt ett storkök behöver. Det är en stenhård konkurrens och en tuff prispress. Menigo har ca 20 % av marknaden och det är totalt över 1000 leverantörer som verkar på marknaden.
Vi tycker att det är viktigt med konkurrens. Det ställer högre krav på oss som helhetsleverantör och att vi ständigt utvecklar vårt erbjudande för att skapa attraktiva lösningar för våra kunder. En viktig anledning till varför vi är så få fullsortimentsleverantörer som agerar på denna marknad är komplexiteten i att ha ett brett sortiment samt svårighet att få till en effektiv distribution.
Byte av beställda produkter
Det är viktigt för oss att leverera det våra kunder beställer. Allt annat ser vi som ett misslyckande. Men precis som hos handlaren tar varorna ibland slut på hyllan. Detta är ett förbättringsområde som vi driver internt och tillsammans med våra leverantörer. I de fall vi misslyckas med att leverera det våra kunder beställt levererar vi – i samförstånd med våra kunder i den mån det är möjligt - en ersättningsvara. Detta för att våra kunder inte ska stå utan mat.
Ekologiskt och närproducerat är en viktig del av vårt erbjudande och vi samarbetar med många lokala producenter i hela Sverige. Men vi kan bli ännu bättre på att ta fram lokala erbjudanden till våra kunder.
Fallet med köttfärsen som levererades till skolan i Kramfors som visade sig innehålla salmonella tycker vi också självfallet är väldigt olyckligt. Och sedan dess har vi ändrat processen för salmonellakontroll. Det är bra att våra kunder är väldigt kunniga och hanterade köttfärsen enligt de hygien- och kontrollprogram som finns för att undvika risk för smitta och ingen, varken barn eller äldre/sjuka har blivit drabbade av salmonella och blivit sjuka.
Överprövningar av upphandlade avtal
SVT hävdar att överprövningar sker ofta. Under 2013 överprövade Menigo 5 av sammanlagt 50 upphandlingar. Långa och utdragna rättsprocesser är inte bra för någon part. Vi överprövar endast i de fall då vi anser att vi blivit felaktigt bedömda och vi inte nått fram i diskussionen med upphandlande myndighet.
Överprövningar är kostsamt för alla inblandade. Här ser vi att politiker har ett stort ansvar att ta genom att tilldela upphandlingsansvariga mer resurser. Rätt kompetens är också en förutsättning för korrekta upphandlingar. Det är något som den av regeringen tillsatta utredaren av offentliga matupphandlingar, Anders Wijkman, kommit fram till i sin utredning.
Även i SVT:s inslag ger ansvarig minister, Stefan Attefall civil- och bostadsminister på Socialdepartementet, sin syn på problematiken och hänvisar till brister i regelverken. Även han anser att kunskapen hos upphandlande myndighet behöver öka.
I dialog och samarbete med upphandlande myndigheter, kostchefer och branschorganisationer såsom exempelvis miljöstyrningsrådet jobbar vi aktivt för att förenkla processerna. Överprövningar är ett sätt att uppmärksamma brister och att få till en förändring i upphandlingsförfarandet.
Menigo välkomnar SVTs granskning av matvalet och vill gärna vara med och föra branschen och debatten framåt. #matvalet.