Gå direkt till innehåll
Finalisterna i Nyskaparstipendiet 2017
Finalisterna i Nyskaparstipendiet 2017

Pressmeddelande -

Tre svenska nyskapande matproducenter klara för final

Tre av Sveriges mest nyskapande matproducenter är nu klara för final i Nyskaparstipendiet, Menigos egna utmärkelse för nyskapande och hållbara svenska matproducenter. Den 7 juni koras vinnaren på matfestivalen Smaka på Stockholm i Kungsträdgården.

Menigo instiftade Nyskaparstipendiet 2012 för att uppmärksamma och belöna svenska matproducenter bakom en innovativ metod eller produkt som bidrar till att skapa framtidens hållbara matupplevelser. Vinnaren mottar ett stipendie på 25 000 kronor framtaget att användas till en inspirationsresa med syftet att främja vinnarens affärsverksamhet.

”Genom Nyskaparstipendiet vill vi lyfta Sveriges mathjältar, eldsjälar som vågar vara innovativa och prova nya vägar. Ett uppdrag som både blir roligare och svårare med åren då innovationskraft hos svenska matproducenter ständigt ökar, vilket är fantastiskt kul”, säger Christoffer Carlsmose, CS-ansvarig Menigo.

För att kvalificera sig till finalen måste de nominerade ha utvecklat en ny produkt, hittat ett nytt användningsområde för en råvara eller tillämpat en ny teknik eller process samt inkludera ett hållbarhetstänk kring produkten eller produktionen.

Finalister 2018

  • Nordisk Råvara
  • Liura
  • Nutrients Tempeh

Årets jury som utsett finalisterna och även beslutar vem Sveriges mest nyskapande matproducent är, består av:

  • Johan Backéus, Årets Kock 2018
  • Hanna Halpern, VD Restaurangakademien
  • Christoffer Carlsmose, CS-ansvarig Menigo
  • Peter Jelksäter, Coach Juniorkocklandslaget
  • Sara Jervfors, Södertälje Kommun
  • Johan Turesson, Smaka på Stockholm

Förra året tog Ättika Fruktförädling hem segern, Hans Næss och Patrik Arneke i Flen är först i Sverige med fatlagrad ciderättika av egna Sörmländska äpplen. Tidigare års vinnare är Hällestadsvamp: Catxalot, Malmö Vinägerfabrik, Ängsholmens gårdsmejeri och Warbro kvarn.

Kort information om finalisterna:

Nordisk Råvara
Nordisk Råvara startades av två entusiaster, Gunnar Backman och Tomas Erlandsson, vars mål var att påverka utbudet av mat och vad vi äter.

Nordisk råvara vill skapa alternativ som inte bara minskar belastningen utan som bidrar till att reparera miljön. Genom rätt odling av livsmedel kan de tillsammans med sina producenter arbeta för ett klimat i balans.

Liura
Fredrik Hedlund är köksmästare på Lammet och Grisen i Sälen, då han för fyra år sedan skulle skapa en lokal sashimi på Älvdalslax letade han efter en svensk soja att para den med. Det var svårare än han hade trott. Där och då väcktes idéen att skapa en egen svensk soja. Med hjälp av vänner på bl.a. Nordic Food Lab i Köpenhamn började han då experimentera med gula ärtor. Den första sojan var färdig i maj 2016.

Nutrients Tempeh
Nutrient har tagit fram en proteinrik växtbaserad produktserie, Tempeh. Målet är att göra verklig skillnad för miljön genom att skapa hållbar mat som smakar gott, på riktigt.

Nutrients svenska tempeh på gula ärtor produceras på ett ansvarsfullt sätt med råvaror från gårdar kring Kalmar och Öland. Deras premiumprodukter kommer direkt från Nordisk råvara tar de även fram tempeh baserade på kultur- ärtsorter. Det är en klimatsnål produkt till 99,6% baserad på svenska ärtor och alla ingredienser är noga utvalda med hänsyn till klimat och hälsa. Dessa tillreds och tillåts genom en kontrollerad fermentering få sin unika textur, umami- och nötkaraktär. I denna process börjar även näringsämnena i ärtan att brytas ned vilket betyder att det blir lättare för kroppen att ta till sig näringen.

Ämnen

Kategorier


Menigo är helhetsleverantören för dig som är professionell inom mat och dryck. Vi levererar allt från färskvaror och frysta och torkade livsmedel, till utrustning och förbrukningsartiklar. Med Menigo får du allt du behöver till köket och matsalen - tillsammans hjälper vi dig att skapa goda och hållbara måltidsupplevelser.

Kontakter

Johanna Jönsson

Johanna Jönsson

Presskontakt Kommunikationschef Information och PR 072-142 79 88