Gå direkt till innehåll
Bildkälla: Svenska Retursystem
Bildkälla: Svenska Retursystem

Pressmeddelande -

Returlådor implementeras i restaurang- och storköksbranschen

Branschföreningen Livsmedelsgrossisterna, där Menigo och Martin & Servera ingår, och Svenska Retursystem har slutit ett avtal om att implementera livsmedelsbranschens system för returlådor inom restaurang och storkök. Syftet är att öka hållbarheten och minska resursanvändningen inom branschen.

Från den 1 april 2019 kommer delar av frukt- och grönsakssortimentet att börja distribueras i returlådor. Därefter kommer retursystemet att skalas upp successivt och inom nya segment. 

Vi är riktigt glada över att restaurangbranschen nu väljer att ta steget mot mer effektiva och miljöanpassade livsmedelsflöden, säger Anna Elgh, VD på Svenska Retursystem.

Grundidén med retursystemet som är baserat på pant är att delar av distributionen av livsmedel ska ske i gemensamma returlådor som kan användas om och om igen. Retursystemet skapar effektivitet och minskar koldioxidutsläpp, förbättrar arbetsmiljön och sparar tid. Returlådorna ser även till att matvarorna kommer fram hela och fräscha.

Hållbarhet ligger högt på vår agenda, därför är det glädjande att vi i branschen enats om att gå från engångsanvändning till flergångsanvändning. Det är ett viktigt steg för att driva vår bransch åt rätt håll gällande hållbar utveckling, säger Jonas Köhler, VD Menigo.

Vi har sedan länge arbetat effektivt med våra resurser. Det kan handla om allt från att minska matsvinn till att sänka miljöbelastningen från våra transporter. Att vi nu börjar använda returlådor är ännu ett steg i resan för ökad hållbarhet i branschen, säger Stefan Bergström Hedmark, VD Martin & Servera Logistik.

Fördelar med returlådor:

  • Cirkulärt system
    Returlådorna tillverkas av tålig, återvinningsbar plast. En returlåda har en livslängd på 15 år. Den används i snitt över 100 gånger. Lådor som går sönder lagas. När lådan till slut kasseras mals plasten ned och används vid tillverkningen av nya lådor.
  • Bättre för arbetsmiljön
    Returlådorna är enkla att lyfta, bära och plocka ur. Användarna slipper stå och dra bort tejp, vika ihop kartonger och använda kniv för att öppna kartonger. Tiden för sopsortering minskar och i restaurangköken slipper man plocka om till egen plastlåda för förvaring i kylen.
  • Minskat matsvinn
    Den stabila konstruktionen i returlådorna skyddar innehållet och minskar kross. Då lådorna släpper igenom luft minskar fukten och livsmedlen håller sig fräscha och får längre hållbarhet.


Livsmedelsgrossisterna
Livsmedelsgrossisterna för restaurang och storkök är en branschorganisation som samlar företag som distribuerar livsmedel till restaurang- och storköksbranschen. I föreningen ingår Martin & Servera, Menigo, Svensk Cater, Axfood Snabbgross, Chefs Culinar och Mårdskog & Lindqvist.

Kontakt
Anna Elgh, VD Svenska Retursystem anna.elgh@retursystem.se
Jonas Köhler, VD Menigo jonas.kohler@menigo.se
Stefan Bergström Hedmark, VD Martin & Servera Logistik, stefan.bergstrom-hedmark@martinservera.se

Ämnen


Menigo är helhetsleverantören för dig som är professionell inom mat och dryck. Vi levererar allt från färskvaror och frysta och torkade livsmedel, till utrustning och förbrukningsartiklar. Med Menigo får du allt du behöver till köket och matsalen - tillsammans hjälper vi dig att skapa goda och hållbara måltidsupplevelser.

Kontakter

Johanna Jönsson

Johanna Jönsson

Presskontakt Kommunikationschef Information och PR 072-142 79 88