Gå direkt till innehåll
Prisutdelningen av Nyskaparstipendiet 2018 på på matfestivalen Smaka på Stockholm i Kungsträdgården.
Prisutdelningen av Nyskaparstipendiet 2018 på på matfestivalen Smaka på Stockholm i Kungsträdgården.

Pressmeddelande -

Nordisk Råvara vinnare av Nyskaparstipendiet 2018

Menigos egna utmärkelse för nyskapande och hållbara svenska matproducenter tilldelades i år Nordisk Råvara. Tillsammans med sina producenter arbetar Nordisk Råvara för ett klimat i balans. Gunnar Backman och Tomas Erlandsson från Nordisk Råvara tog i går emot priset på matfestivalen Smaka på Stockholm i Kungsträdgården.

På Menigo tror vi på människorna, entreprenörerna, innovatörerna, kreatörerna och hantverkarna, de som får det att hända. Med Nyskaparstipendiet vill vi lyfta Sveriges mathjältar som bidrar till att utveckla svensk matproduktion och därmed skapar framtidens hållbara måltidsupplevelse vilket Nordisk Råvara gör på ett bra och framgångsrikt sätt, berättar Nina Wahlgren Gill, Marknads- och Kommunikationsdirektör Menigo.

Gunnar Backman och Tomas Erlandsson startade Nordisk Råvara för två år sedan med ambitionen att diversifiera svensk odling med nya och gamla grödor, har ett sortiment med kulturarvsgrödor som funnits i Sverige i hundratals år och samarbetar med odlare från Skåne till Dalarna för att erbjuda ett unikt sortiment av god och nyttig mat som är skonsamt producerad i svenska jordar.

Att bli utvald som vinnare av en så kompetent jury och med den hårda konkurrensen känns fantastiskt kul. Pengarna kommer väl till pass eftersom vi hela tiden vill ligga i framkant och hitta nya grödor som vi kan odla i Sverige och därmed minska det vi som nation importerar. Kanada är väldigt duktiga på baljväxter, att använda stipendiet till en inspirations- och kunskapsresa dit ligger därför nära till hands, berättar Gunnar Backman.

I final stod även Liura, en ljus soja av svenskodlade ärtor och Nutrient Tempeh, en vegansk produkt baserad på svenska gula ärtor.

Juryns motivering för vinnaren Nordisk Råvara:
På ett föredömligt sätt skapar Nordisk Råvara möjligheter för svenska producenter att utvecklas utifrån sina egna förutsättningar. Genom att bidra med allt från utsäde, rådgivning och transparant marknadsföring till effektiva försäljningskanaler möjliggör de produktionen av långsiktigt hållbara råvaror. Genom sitt genomtänkta arbete med svenska kulturgrödor berikar Gunnar Backman och Tomas Erlandsson svensk gastronomi.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Menigo är helhetsleverantören för dig som är professionell inom mat och dryck. Vi levererar allt från färskvaror och frysta och torkade livsmedel, till utrustning och förbrukningsartiklar. Med Menigo får du allt du behöver till köket och matsalen - tillsammans hjälper vi dig att skapa goda och hållbara måltidsupplevelser.

Kontakter

Johanna Jönsson

Johanna Jönsson

Presskontakt Kommunikationschef Information och PR 072-142 79 88